Over ons

Toneelvrienden Gingelom: ons verleden , ons heden, onze toekomst.

Enkele bestuursleden van Ziekenzorg Gingelom-Niel kregen in 1985 het idee om een toneelopvoering te organiseren om hun plaatselijke werking te steunen.
Op zondag 10 november 1985 om 15hr was hun eerste opvoering een feit!
Met het stuk “Mie Pladijs” gaven zeven acteurs (enkel dames) de aftrap van iets moois waar vandaag de dag, ieder jaar opnieuw, veel mensen naar uitkijken.
Blijkbaar met veel succes, want een paar jaar later was de zaal “te klein” , bracht men twee opvoeringen, later zou dat aantal nog stijgen.
Vanaf 1990 deed men beroep op een aantal mannelijke acteurs.
Het stuk “Een beeld van een man” zit nog bij veel mensen in het geheugen.
Daarna namen de acteurs hun toeschouwers met “Toon wint 1 miljoen” mee naar “de goeie ouwe tijd” en met “Jef komt ook op” barstte de verkiezingskoorts in alle hevigheid los in Gingelom en werd er zelfs “mazout” gevonden in ons dorp!

Bij de eeuwwisseling droeg het toenmalige bestuur van Ziekenzorg Gingelom-Niel de toneelfakkel over aan een nieuw bestuur, de Toneelvrienden Gingelom waren geboren en  sloten zich aan bij “Opendoek” de overkoepelende organisatie voor amateurtheater in Vlaanderen.
Er volgden een aantal kleppers van stukken!  Drinken de goden Duvel ,  Met de zegen van de heer,   De kapellekeshoeve ,  Dolle pret in ’t cabaret,  Per®ongeluk,  Het proces van Proske Vod,  Brand in Mokum en B&B Stille Rust, om er maar enkele te noemen, spreken nog steeds tot de verbeelding van acteurs en toeschouwers.

De Toneelvrienden deden ondertussen een aantal keer mee met “De Hendrikjes” een toneelwedstrijd van Open Doek Limburg en vielen meermaals in de prijzen.
De mooiste prijs echter was de beste “groepsprestatie” voor “En toen was er kalkoen” van Ruud de Ridder.

Vandaag werken wij volop aan de verjonging van onze toneelgroep en ons bestuur.
De leeftijd van onze acteurs varieert ondertussen van -20 tot +60 en dat biedt ons veel keuzemogelijkheden in toneelstukken.
Wij streven er ook naar om telkens stukken te kiezen die nog niet zijn gespeeld in onze omgeving en trachten zo veel mogelijk te spelen in ons lokaal dialect.
Voor onze jongere generatie is dat een mooie uitdaging die ze graag aangaan!
Zo werken we verder aan de toekomst van onze vereniging en hopen we nog vele jaren toneelopvoeringen te kunnen brengen in ons mooie Gingelom.

Ondertussen spelen we reeds vijf opvoeringen van elke toneelproductie en het toeschouwersaantal zit in stijgende lijn.
Wij willen onze toeschouwers graag bedanken voor de jaarlijkse talrijke opkomst en wij beloven dat we het beste van onszelf zullen blijven geven om jullie fijne toneelavonden te bezorgen.

Hopelijk tot binnenkort!